SPRING ROLLS
Składniki:
- Papier ryżowy TAO TAO ( opakowanie starczy na cały sezon robienie spring rollsów)
- 2 duże marchewki
- 2 świeże ogórki
- opakowanie paluszków krabowych lub krewetek
- mieszanka sałat
- duże opakowanie makaronu sojowego
- słodki sos chili
- limonka
- sos sojowy jasny
Przygotowanie:
1) Na talerzu przygotowujemy ciepłą wodę z sokiem z limonki i wkładamy jeden papier ryżowy. Po chwili delikatnie wyciągamy. Limonka dodaje świeżości w smaku spring rollsów.
2) Na papierze układamy składniki: przygotowany makaron sojowy, łyżeczkę słodkiego sosu chili, marchewkę i ogórka pokrojone w paski, trochę sałaty oraz paluszek krabowy lub krewetki.
3) Delikatnie zawijamy rollsa. Należy uważać, aby delikatny papier się nie przerwał. Jeśli tak się stanie - nie przejmuj się. Zacznij od początku! To nie jest łatwe, ale przyjemne :) Zrób tyle sztuk ile potrzebujesz. Rollsów nie smażymy. Podajemy z miseczką sosu sojowego lub słodkiego sosu chili.
Możesz do swoich dodać cokolwiek chcesz. Mi smakuje też wersja z pieczonym łososiem i sosem miodowo-sojowym.
Wyglądają jak gołąbki, robione przez moją babcię!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz