poniedziałek, 13 kwietnia 2015

PROSTY PRZEPIS NA SPRING ROLLSY // GOTOWANIE // WIOSNA

 SPRING ROLLS



Składniki:
  • Papier ryżowy TAO TAO ( opakowanie starczy na cały sezon robienie spring rollsów)
  • 2 duże marchewki
  • 2 świeże ogórki
  • opakowanie paluszków krabowych lub krewetek
  • mieszanka sałat
  • duże opakowanie makaronu sojowego
  • słodki sos chili 
  • limonka
  • sos sojowy jasny



Przygotowanie:

1) Na talerzu przygotowujemy ciepłą wodę z sokiem z limonki i wkładamy jeden papier ryżowy. Po chwili delikatnie wyciągamy. Limonka dodaje świeżości w smaku spring rollsów.

2) Na papierze układamy składniki: przygotowany makaron sojowy, łyżeczkę słodkiego sosu chili, marchewkę i ogórka pokrojone w paski, trochę sałaty oraz paluszek krabowy lub krewetki. 

3) Delikatnie zawijamy rollsa. Należy uważać, aby delikatny papier się nie przerwał. Jeśli tak się stanie - nie przejmuj się. Zacznij od początku! To nie jest łatwe, ale przyjemne :) Zrób tyle sztuk ile potrzebujesz. Rollsów nie smażymy. Podajemy z miseczką sosu sojowego lub słodkiego sosu chili.

Możesz do swoich dodać cokolwiek chcesz. Mi smakuje też wersja z pieczonym łososiem i sosem miodowo-sojowym.




Wyglądają jak gołąbki, robione przez moją babcię!


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz